![]() |
Ek Gıda Bal |
BAL bebeklere ne zaman verilmeli?
+1 yaş ve üzeriBal oldukça besleyici bir besin olmasına rağmen çocuklara (bebeklere) 1 yaş (12 ay) öncesi verilmesi tavsiye edilmez.
Balda clostridium botulinum adlı bir tür spor bulunur. 1 yaş altı bebeklerin sindirim sistemi bu sporları kontrol edecek yeterlilikte değildir. Bu durum bebeklerde botülizm adlı gıda zehirlenmeye neden olabilmektedir. Botülizm zehirlenmesi (bkz. wikipedia) kimi zaman öldürücü boyutlara ulaşabildiğinden dolayı 1 yaş altı bebeklere bal verilmesi önerilmez.
Bebeklerde Balın Faydaları/Yararları
- Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler-mineraller, makro-mikrobesleyiciler, probiyotik-prebiyotikler ve yapısal özelliği sebebiyle bizler için tam bir şifa kaynağıdır.
- Balda en önemli özellik bana göre polifloralı olma özelliğidir.
- Polifloralı olması neden önemli?
- Çünkü arı bu sayede birçok farklı çiçekten daha çok flora alarak hem değerli enzimlerin hemde fenolik ve flavonoid gibi faydalı bileşenlerin daha fazla olmasını sağlayarak daha şifalı bal ortaya çıkmakta!!!
- Düzenli tüketildiğinde bağışıklığı ciddi oranda arttırmasıdır.
- Balın vücudumuzda bulunan savaşçı hücre dediğimiz lökositleri ve lenfositleri çoğaltarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı vücudu korumaktadır.
- Yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etki göstermektedir.
- Kırmızı kan hücrelerini çoğaltarak demir eksikligine bağlı kansızlığı engelleyip fiziksel ve nörolojik gelişime katkı sağlayarak IQ ya bile katkı sağlamaktadır.
- Öksürük üzerinde de oldukça etkili olan bal özellikle alerjik astım gibi hastalıklarda bile faydalıdır.
- İçeriğindeki prebiyotik ve probiyotikler sayesinde bağırsak düzenleyici etki gösterip kabızlık ve ishale dahi etkilidir.
- Egzama ve sedef hastalığında dahi tedavide faydalıdır.
- Çocuklarımıza 1 yaş sonrası kullanmak gerektiğini unutmayalım.
Kaynaklar:
1- #uzmdralifuatserpen , wikipedia en
Hiç yorum yok